sobota 20. června 2015

Donnie Darko

Jednou z nejpalčivějších otázek, jaké moderní lidstvo trápí, je otázka, zda je všechno, co jako lidé prožíváme neměnné, osudem předurčené, něco s čím se musí každý jedinec smířit a vyrovnat se s tím, anebo je-li to zkrátka na nás, jak se k životu postavíme a zda jsme ochotni, či schopni jít svému štěstí naproti a má-li to nějaký význam. Další otázkou je, zda naše konání dokáže ovlivnit životy ostatních, ať už to jsou naši nejbližší, lidé z okolí, nebo jen cizí lidé, které buď potkáme, nebo ne. Jsme tedy schopni a máme nějakou, byť třeba jen minimální moc ovlivnit minulost, přítomnost a budoucnost? A jsou vlastně tyto tři časové veličiny, které jsme si určili platné? Dá se cestovat časoprostorem a existuje někdo, kdo může měnit osudy lidstva a třeba ho i zachránit, spasit?

Donnie Darko je obyčejný teenager, student, který má za sebou obrovské zázemí v podobě milující rodiny, která za ním stojí za všech okolností. Přesto, že má Donnie za sebou několik průšvihů a trablů, díky nimž musí navštěvovat psychoterapeutku, doktorku Thurman, která mu je též oporou, stojí za ním především liberálně, až volnomyšlenkářsky smýšlející otec a to po boku své ženy, Donnieho matky, která svého syna zbožňuje, ačkoliv on se k ní vždy nechová nejlépe. Také jeho dvě sestry, starší Elizabeth a mladší Samantha na něho přes veškeré sourozenecké neshody a hádky nedají dopustit. Všichni nějak podvědomě chápou, že Donnie je zkrátka jiný, určitě ne zlý a že to, co dělá, má určitý význam. Ve škole už to ale tak snadné nemá. Z profesorského sboru si nejlépe rozumí z profesorem Monnitoffem, který mu bude ve dnech budoucích největším rádcem právě v oblasti cestování časoprostorem a který ho nevědomky nasměruje správným směrem, stejně jako jeho kolegyně, profesorka angličtiny Karen Pomeroy. Další profesoři ho ale moc nechápou, stejně jako někteří jeho spolužáci a najdou se i tací, kteří se nebrání, dát mu to ostře najevo.

Příběh tedy může začít, Donnie se poprvé potkává se svým novým imaginárním přítelem, obrovským králíkem Frankem, který mu sdělí, že za 28 dní, 6 hodin, 42 minut a 12 sekund nastane konec Světa. Při příchodu domů zjistí, že přímo do jeho pokoje spadl motor z letadla, následkem toho je celá jeho rodina na několik dnů přestěhována do hotelu. A aby těch událostí nebylo málo, do jejich třídy přibude nová spolužačka Gretchen Ross, do které se Donnie zamiluje, stejně jako ona do něho.

Musím se přiznat, že původně se mi do tohoto filmu příliš nechtělo, odrazovaly mě žánry mystery a sci-fi, na které moc nejsem, ale příběh mě od začátku vtáhnul tak, že jsem sotva dýchal. Donnieho Svět mě zaujal natolik, že druhý den jsem si film musel pustit znovu a následující den opět. Donnieho chápání Světa mě zkrátka oslovilo. S klidným svědomím mohu napsat, že to jeden z těch filmů, který mohu vidět klidě i 20x a vždycky v něm najdu něco nového, původně přehlédnutého a nebojím se ho označit za film kultovní. Je to skvělý snímek, jak po stránce režisérské, tak po stránce herecké. Vyzdvihovat konkrétní herecké výkony se mi nechce, protože si myslím, že výborní jsou všichni, ale nezmínit Jakea Gyllenhaala by byl smrtelný hřích. Mimochodem, jeho starší sestru Elizabeth, hraje jeho skutečná sestra, herečka Maggie Gyllenhaal. Další devizou tohoto filmu je famózní soundtrack.


Žádné komentáře:

Okomentovat