čtvrtek 29. ledna 2015

Televizní šmejdi

Nemohu si pomoc, ale já některé věci opravdu nechápu. To, že je Česká Republika rájem lapků, zlodějů, švindlířů a podvodníků je věc známá a vidina, že se situace zlepší, je naivní a tuze nepravděpodobná. Co je ovšem zarážející, že dnes se k páchání trestné činnosti, konkrétně k podvodu využívají různé soukromé televizní stanice. Ne, nemluvím o reklamách, kterými jsme bombardováni od rána do noci, respektive non-stop, napříč státními i soukromými televizemi, což je nepříjemné, nicméně a bohužel legální a zákony neporušující. Což se ale podle mě nedá říct o prapodivných ezo tv a sexy výhrách, které jsou vysílány na různých stanicích a dnes už je dokonce situace tak daleko, že provozovatelé těchto rádoby soutěží mají vlastní televizní stanici pod názvem Active TV. A v čem že spočívá ten podvod? Inu, konkrétně Active TV je rozdělena na dvě směny a to sice směnu denní, kterou bych nazval ezoterickou a věšteckou a na směnu noční, kterou můžeme pojmenovat jako sexy hravou.

Denní vysílání vypadá zhruba tak, že se na obrazovce střídají různí ezoterici/čky a věštci/kyně a radí lidem za pomocí karet a jiných pomůcek, jak řešit rozličné životní situace a to tempem tak rychlým, že za 5 minut hravě zvládnou odbavit minimálně 5 lidí. Stačí se optat na jméno a datum narození, zamíchat karty a jede se dál, jako na kolotoči a to pod určenou taxou 70 korunek za minutu. Ezoterika a věštba z karet a jiných pomůcek je záležitost stará stovky let a vždy byla provozována za drobnou úplatu, tak nač si stěžovat. Jsem člověk, který věří na věci mezi zemí a nebem, přesto, že věštba z karet mezi ně nepatří, nicméně neodsuzuji lidi, kteří to mají jinak. Avšak tento televizní způsob se mi jeví poněkud nefér a smrdí mi to podvodem už na dálku, připomíná mi to spíše porevoluční hru, která se nazývala skořápky. Člověk si zkrátka vylosuje svou kuličku v podobě věštby, případně dobytí energie na dálku, nebo jiné služby. Já si myslím, že to je všechno podvod a to pěkně vynášející, protože si myslím, že takhle roboticky a strojovitě předvídat a radit lidem, jak v budoucnu procházet svým životem by neuměl ani Nostradámus, ba ani naše kněžna Libuše. Navíc si myslím, že tato stanice absolutně neřeší otázku, jak dalece mohou tito věštci a věštkyně zasáhnou do osudů volajících lidí, jen se tam střídají, jako ve fabrice u mašiny a penízky z telefonátů se pěkně kutálejí, že? A kromě toho mám dojem, že výběr "věštců" a "věštkyň" je čistě účelový a jde spíš o to, jak volajícího psychologicky zpracovat a poradit jim tak nějak všeobecně ve věcech, které dříve, případně později potkají úplně každého.

A v noci je ještě větší sranda, neb na řadu přichází Sexy Výhra, pořad, který probíhá zhruba tak, že ve studiu stojí mladá, případně i ladně vyhlížející slečna, či mladá paní a vedle ní stojí taková tabule, na níž je zobrazeno několik písmen abecedy, ze kterých volající musí složit určité slovo, které je v obálce, již kráska drží v ruce a to pod taxou Kč 90,-- za minutu, tedy za taxu ještě o něco vyšší, než u dopoledního vysílání. Slečna vám případně také poradí tématiku slova, může se jednat o zvíře, rostlinu, povolání a tak dále, v tématech se meze nekladou. To mi zase trochu připomíná hru na šibenici. Vtip je totiž v tom, že ze zobrazených písmen jde snadno poskládat hned několik smysluplných údajů, mnohdy i desítky, což velmi stěžuje šanci na výhru. Navíc je znepokojující, že moderátorka obálku neotevře ani po skončení hry, čili správnou odpověď se ani nedozvíte. To už podvodem jen nesmrdí, tady si myslím, že o podvodu není pochyb. Na internetu je dokonce i video, tuším, že na Stream.cz, kde se zabývali touto pochybnou soutěží a to v době, kdy jí vysílala hudební stanice Óčko. V rámci experimentu tam zkusili zavolat a výsledek byl opravdu šokující, jelikož za bezmála 2 hodiny volání nebyli vůbec spojeni ze studiem a provolaná částka činila Kč 9500,-- což opravdu není málo a to opakuji, že vůbec nebyli puštěni do soutěže. Lze předpokládat, že tato rádoby soutěž funguje ve stejném duchu i na TV Active, případně i na jiných kanálech, myslím, že jsem podobnou taškařinu viděl i na TV Rebel, kde jen používali pochopitelně trošku jinou rétoriku s diváky. Pro formu snad už jen doplním, že Sexy Výhra se to snad jmenuje, proto, že kromě tabule s písmeny a moderátorky je ve studiu i obrazovka, na které rotuje zhruba minutový spot, ve kterém účinkuji spoře oděné dívky, a v dolní části obrazovky rotuje zase několik telefonních čísel, na nichž si při zavolání můžete lascivně popovídat také s někým, kdo má ženský hlas, případně je vám vyprávěna erotická povídka, či příběh. Pro zajímavost jsem se jednou na pořad díval zhruba jednu hodinu a nestačil jsem se divit, jaké výrazy se objevily na tabuli. Tehdy hledali jakési zvíře a tak se na tabuli objevily slova, jako fčela, dikobras, kobila a podobně. Inu, jak vidno, na gramatiku se moc nedbá, hlavně, že se vydělává.


Ano, já vím, můžete namítnout, že je to prostě chyba těch volajících a že si to zaslouží, když jsou tak hloupí. Každý si přece může svobodně vybrat a rozhodnout se, jestli tam zavolat a zkusit "štěstí", nebo ne. Ale vžijte se do starého člověka, důchodce, který má hluboko do kapsy a nyní vidí na obrazovce možnost snadného přivýdělku. Takového člověka jednoduše nenapadne, že bude platit i za dobu, co mu automat v telefonu radí, ať chvíli počká, že bude brzy přepojen a že mu zatím pustí nějakou hudbu. Ano i toto je totiž placená část telefonátu. On prostě naivně čeká, až bude spojen ze studiem, aby mohl vyslovit to slovo, o kterém si myslí, že je správné. Nevím, jak vy, ale já to požaduji za nestoudný podvod a je podle mě alarmující, že k tomuto podvodu přispívá televizní vysílání. Nevím, jestli by to měla řešit Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, nebo někdo jiný. Všichni víme, že RRTV řeší například vulgarity ve vysílání, což je sice fajn, ale finanční podvod je podle mě o hodně horší a závaznější, než nějaká passy. Trochu mi to připomíná situaci kolem "výherních" automatů, kdy všichni vědí, že to ničí lidské osudy závislých lidí, ale přináší to přece peníze do rozpočtu, tak to budeme tolerovat. Opět je tom si vybrat o něco vyšší rozpočet na úkor závislých hráčů. Ti si přece také mohou vybrat, jestli chtějí hrát, nebo ne. Stejnou volbu má i alkoholik, nebo feťák, ne? V případě tohoto prapodivného vysílání se určitě kapsuje spousta vlivných lidí, takže se patrně budeme muset smířit s tím, že z televizní obrazovky se přepnutím na správný kanál, dá vyrobit taky takový "výherní" automat, který nás v mžiku obere a to ani nemusíme chodit do žádné herny… Dá se s tím něco dělat, máme na výběr?

Žádné komentáře:

Okomentovat