čtvrtek 29. října 2015

„Naprostá p**a!“

Jak jistě dobře víte, včera večer proběhl ceremoniál předávání státních vyznamenání prezidentem republiky Milošem Zemanem. A jak už je to u nás zvykem, výběr oceněných osobností vyvolal ve společnosti celkem rozruch. Ono je to těžké, každý má jiné představy o hodnotách a o tom, kdo by měl mít oceněn. Lze vůbec stejné vyznamenání udělovat vědcům, politikům, lékařům, sportovcům a umělcům? Asi ano, když se to tak děje. V zásadě proti tomu nic nemám, nicméně dvě osobnosti mi na včerejším seznamu oceněných skutečně vadí.

První osobností je Ing. Miroslav Toman CSc., bývalý československý politik Komunistické strany Československa, ministr zemědělství a výživy České socialistické republiky, ministr zemědělství a výživy ČSSR, místopředseda vlád České socialistické republiky a ČSSR, předseda České komise pro plánování a vědeckotechnický rozvoj, poslanec České národní rady a Sněmovny národů Federálního shromáždění za normalizace. Já tedy nevím, jak vám, ale mě to přijde minimálně jako schizofrenií páchnoucí paradox, oceňovat v demokratickém státě medailí za zásluhy člověka, který byl vlivným politikem v dobách totalitního režimu. Od té doby, co je naším prezidentem Miloš Zeman se už raději ničemu moc nedivím, ale řeknu vám jednu věc. I přes veškeré neduhy demokratického zřízení mě neskutečně mrzí, že se nám nepodařilo vklínit rovnítko mezi režimy nacistický a komunistický. Vadí mi zkrátka, že zatímco se na dobu nacistickou bohu dík díváme s naprostým odporem a despektem, na dobou komunistickou jen mávneme rukou v duchu, holt byla taková doba.

Druhým jménem, které mi na seznamu vyznamenaných vadí, je jméno František Ringo Čech. Ptáte se proč? Vždyť je to velmi činorodý muž, považme, je to bubeník, zpěvák, textař, herec, komik, moderátor, politik, publicista, scenárista, dramatik, naivní malíř a spisovatel a kdo ví co ještě. Těžko hodnotit, jak kvalitní jsou jeho výtvory tvořené napříč všemi těmi obory, kterými se Čech zabývá. Přiznám se, že já ho až tak moc neznám, líbí se mi některé jeho texty, především ty psané pro kapelu Pražský Výběr, také jsem se kdysi dosti nasmál u jeho divadelního představení Dívčí válka, které celkem vtipně paroduje část českých dějin v rámci Čechova divadla. A právě jeho divadelní scéna se stala dějištěm události, kvůli které si myslím, že panu Čechovi jakékoli vyznamenání nepatří. Maximálně tak vyznamenání "Chudák roku". Co se tedy vlastně stalo?

Jak asi dobře tušíte, nejsem zrovna čtenářem bulvárních plátku a články v těchto periodikách mě nechávají chladným, respektive si jich nikterak nevšímám. Ale znáte to, na internetu se dá sotva vyhnout "palčivým" titulkům o všech těch celebritách, které se snad rodí dennodenně po stovkách. A tak jsem si já dočetl o kauze, kterou vám nyní stručně popíši. Pan Čech se domluvil s muzikálovou herečkou, zpěvačkou a tanečnicí Karolínou Gudasovou, sestrou českého hokejisty Radko Gudase na tom, že by si mohla zahrát v jeho divadelním představení. Poslal ji scénář, a jelikož je v jeho divadle dobrým zvykem nezkoušet, domluvili se hned na termínu, kdy proběhne první představení, kterého se K. Gudasová zúčastní. K tomu ale nakonec nedošlo, naopak se na webových stránkách pana Čecha objevila zpráva, která se nesla v duchu, že mladá dívka je prolhaná samice domácího skotu, chcete-li, Čech doslova napsal: "V*****a se na mě, nic mi neposlala, nereaguje. Naprostá p**a!", což byla reakce na to, že Gudasová mu nejen nevrátila onen scénář, ale ještě si dovolila mu na poslední chvíli odmítnout účast v jeho hře. Gudasová si to pochopitelně nenechala líbit a doplnila důvod svého "ukvapeného" chování. Příčinou neúčasti mladé dívky ve hře se stala "ústní zkouška", respektive orální sex, kterým měl být počastován Ringo za pomocí úst sličné Karolíny. Umělec se hájil tím, že tato libůstka je u něho všeobecně známá a že ji podstoupili všechny vnadné herečky, které u něho hráli a že tedy nechápe, co se Gudasové nelíbí.

Nevím, jak vy, ale já si muže, který je oceněn státním vyznamenáním, představuji zcela jinak, než jako hovado, které za uskutečnění orálního sexu s ním, musí dávat něco na oplátku a už vůbec ne jako primitiva, který, není-li mu vyhověno, nebrání nazvat mladou ženu píčou a to ještě za pomocí médií. Ještě bych pochopil, kdyby si to ten dobytek "vyřídil" s Gudasovou soukromě, ale osočit ji takhle veřejně, to už je i na mě síla a znovu dodávám, že prezidentem oceňovaného člověka si představuji úplně jinak.

Žádné komentáře:

Okomentovat