středa 24. září 2014

Jsou celebrity veřejným majetkem?

Tato otázka mě napadne vždy, když vidím všelijaké "šokující" titulky, které na nás zírají z novin a časopisů. Nejhorší na tom je, že články mají podobnou, ne-li horší úroveň, než ty titulky. A nejhorší na tom je, že většina těchto článku neobsahují pravdivé informace, ale jsou to většinou vymyšlené informace, které si vymýšlejí jejich autoři, kteří se ještě drze označují za novináře. Novinář by měl být podle mě vzdělaný člověk, který získá nějaké informace, ověří si je, posoudí, zda se mohou považovat za pravdivé a tyto předloží čtenáři. Jenže, jak už jsem naznačil o pravdu v novinařině (alespoň v té bulvární rovině) dnes už vůbec nejde. Čteme tedy nejen vymyšlené informace a dokonce i vymyšlené rozhovory o lidech a s lidmi, kteří dané rozhovory vůbec neposkytli. Novináři se v podstatě přeměnili v takové prapodivné agenty, kteří "shánějí" tyto údaje. Ono už je potom v podstatě jedno, co daná celebrita dělá, čím je známá, zajímavá a unikátní. Je úplně jedno, jestli tento herec, či herečka někde hraje, je úplně jedno, že daný zpěvák, nebo zpěvačka vydal-la nějaké album a sportovní výsledky sportovců jsou také nezajímavé. Důležité jsou informace typu, kdo s kým souloží, kdo koho podvádí, kdo má jaké nemoci a jiné neduhy. Čím je údaj intimnější, tím lepší.
To není nic nového, to všichni víme, říkáte si. Ale mě to prostě štve, proč se nezajímáme o to, čím je člověk výjimečný a zajímavý, ale zajímají nás tyhle nesmysly? Vždyť to uráží každého, jak ty novináře, ty celebrity a dokonce a především to uráží čtenáře, kteří to čtou. Novináři mají jasnou odpověď - lidi to kupují, tak proč to nepsat. Celebritám se takhle zvedá populárnost a čtenář se pobaví. Jasně, ale na co potom herci hrají, zpěváci zpívají a sportovci sportují. Co takhle vymyslet povolání - celebrita. Byla by na to i škola a člověk, který by se tím chtěl živit, by ji vystudoval, naučil by se, jak se chovat a tvářit a poté by se tím mohl živit. Oznámilo by se lidu, že tento člověk je slavný, nebo by prošel nějakou televizní soutěží, kterých je dneska mraky a bylo by. Psalo by se o těchto "celebritách" a sportovci by mohli sportovat a umělci hrát a zpívat. Poskytovali by skutečné rozhovory a psalo by se o tom, na čem právě pracují, či jaké mají výsledky.
Jen si nemyslete, já taky obdivuji spoustu umělců a sportovců, dokonce jsem dlouhá léta fanouškem jedné kultovní kapely a myslím, že to je jedna s nejkultovnějších kapel, která má nejoddanější fanoušky na zemi. Vím o nich spoustu informací, ale vždycky mi záleželo na tom, aby tyto informace byly pravdivé.

A co si o tom myslíte vy, čtete bulvár? A proč? Zajímají vás tyto informace? Já rozhodně nechci nikoho soudit, pokud čtete bulvár, je to pochopitelně vaše věc.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat